utorok 7. októbra 2014

Pirohy ako som ich nepoznala

Bryndzové pirohy spolu s bryndzovými haluškami to bola klasika, ktorá od nepamäti u nás doma oslavovala našu slovenskú bryndzu. Bryndzové pirohy boli odjakživa pripravované so zemiakového cesta a plnené bryndzou, navrchu nechýbala smotana a opražená slaninka. To boli jediné pirohy ktoré sa u nás pirohami nazývali- nič iné neprichádzalo do úvahy. Pohŕdavo sme počúvali o akýchsi "pirohoch" z obyčajného rezancového cesta, ktoré sme v duchu zaraďovali do priehradky - náhražka.
Všetko sa to razom zmenilo keď som zavítala na návštevu rodinky môjho drahého, kde som v rámci slušnej výchovy (vďaka drahí rodičia :) ) ochutnala iné  pirohy (tie z rezancového cesta) a moje predsudky sa zrútili ako domček z karát. Neuveriteľná (pre mňa doslova nespojiteľná) kombinácia tohoto cesta s plnkou z varených zemiakov mi spôsobil pažravosť ťažko potláčanú (zbohom dobrá výchova). Nedalo sa nič robiť a bolo nutné tieto pirohy mnou rehabilitovať.

Rehabilitované pirohy

Cesto:
500 g hrubej múky
1 vajíčko
soľ
voda

Plnka:
4 - 5 ks zemiakov
4 ks cibule (dľa chuti)
olej/maslo/masť

Na vrch:
biely jogurt/smotana
cibuľa/slaninka :) (na čo sa cítite)
doska na vaľkanie cesta, valček na cesto, hrniec, panvica, vareška


Postup:
Pekné zemiačiky rovnakej veľkosti (približne) si poumývame a dáme (aj so šupkou- nešúpať) variť do hrnca s vodou. Varíme do mäkka - ošúpeme a roztlačíme vidličkou (najlepšie v tanieri).




Cibuľky si ošúpeme a nakrájame (ďakujem drahý, že si slzil za mňa). Na panvičke si rozpálime nami vybraný tuk(olej/maslo/masť) a opražíme si cibuľky (zas do ružova) :) . Keď nám cibuľka trošku ochladne pridáme ju k roztlačeným zemiakom a premiešame - jemne osolíme (ako kto ľúbi). 


Tanier s plnkou(to čo sme robili doteraz) si odložíme aby nám nezavadzal pri doske.


Na dosku si nasypeme do kopčeka múku, urobíme jamku šupneme do nej vajíčko (bez škrupiny) osolíme a miesime, pridávame vodu a miesime, pridávame vodu a miesime a miesime. Vznikne nám cesto ako na rezance :))), ani ja som predtým cesto na rezance nerobila, ale vedela som že cesto má byť husté, hutné, ale také aby sa nelepilo na dosku.



Keď máme cesto dobre vypracované začneme vaľkať - musím povedať, že je to trošku fuška. Ja som si cesto rozdelila na dve časti lebo som sa nezmestila na dosku. Vaľkáme na tenko, ja som cez cesto spozorovala kresbu dreva na doske (halucinácia z únavy od vaľkania) :). Keď sme spokojní s hrúbkou cesta (alebo už nevládzeme ďalej), vyberieme si aký tvar chceme dať našim pirohom. Ak chcete polmesiace (ako som robila ja) vezmite si pohárik (koňakový som použila), ak vám stačia trojuholníky alebo štvorce - vystačíte si s nožom. Z cesta si vykrajujeme či už za pomoci pohárika, alebo noža kruhy, obdĺžniky, alebo štvorce ľubovolnej veľkosti (berte do úvahy veľkosť vašich hrncov). 
Pracujeme dokiaľ máme s čím. Na vykrojené cesto ukladáme plnku (z taniera), prehneme cesto na polovicu a popritláčam kraje (vidličkou).









Pirohy varíme v posolenej vode pokým nám nevyplávu na povrch a ešte chvíľku. Podávame s jogurtom(odporúčam biely, ale ak máte chuť experimentovať- príchutiam sa medze nekladú), alebo smotanou a opečenou cibuľkou alebo aj slaninkou.
Dobrú chuť! :)


3 komentáre:

  1. Navrhujeme degustacne menu zo vsetkych publikovanych jedal :) Hlasime sa ako prvi ochutnavaci ;-) D&M

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak toto bude dnes na obed, Idem ich urobit. Nakolko tu nezozeniem bryndzu, toto bude super pochutka.

    LUBA
    Este otazocku - tie stolostolicky na pozadi su z dakeho Talinskeho mesta?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. fotka stolicek bola urobena na Krete konkretne v pristavnej restauracii v Chanii, som rada ze Ta recepty inspiruju - nech sa vydaria a hlavne chutia :)

      Odstrániť