" Desatoro pre gazdinky a kuchárky:
- Mäso, hydinu, zeleninu dobre umy, ale nevymoč!
- Nič nedávaj na oheň bez soli, lebo kuchynská soľ zabraňuje, aby sa voda, v ktorej sa niečo varí, nasýtila živými soľami pokrmu.
- Nevar v jednom a tom istom hrnci raz mäso, podruhé ovocie.
- Nádoby, v ktorých sa pečie, dobre očisti, suché odlož, ináč sa kazia.
- Nemasti starým maslom ani masťou.
- Nevar nič v nádobe neprikrytej, keď toho nežiada nevyhnutná potreba, lebo vôňa jedla prchá.
- Hrnce, misy a hlinené nádoby nedrhni pieskom. Piesok odiera gliedu.
- Mlieko a maslo neschovávaj, kde niečo vonia, lebo napáchne tou samou vôňou.
- Pre mäso choď si vždy sama; v obchode vyber, čo sa ti zdá najlepšie a nebudeš nespokojná.
- Buď čistotná ako lekár, lebo čistota je pol zdravia !"
Takže moji milí neodierať gliedu, prikrývať hrnce a dodržiavať čistotu - toť odkaz predkov a desatoro k dokonalosti každého kuchára a gazdinky. :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára