streda 18. februára 2015

Slané lístkové koláčiky

Máte doma trošku mäsa, trochu syru, pár hríbov, nijakú zeleninu a chuť na niečo dobré? Takto nijak začal tento recept, samozrejme som mala v mrazničke aj balík lístkového cesta. Takto si spravíte výbornú večeru, aj veľmi efektnú pokiaľ máte doma také malé nádobky v ktorých sa originálne pripravuje "creme brulee". Pokiaľ ich doma nemáte nič sa nedeje môžete si spraviť také pekné taštičky. Určite s tým ohúrite aj návštevu keď im naservírujete takéto tajomné balíčky z ktorých sa šíri krásna vôňa :),



Lístkové s prekvapením :) :

trochu mäsa :) mne zostalo z nedeľného obeda trochu pliecka, ale môžete si pripraviť i kuracie mäso
ľubovoľná zelenina - cibuľa, cesnak, mrkva
hríbiky-šampiňóny
tvrdý syr
lístkové cesto
korenie, bylinky, soľ, múka na pomúčenie dosky
nádobky, doska na vaľkanie cesta, valček, nožík, plech na pečenie

Postup:

Mäso si umyjeme, nakrájame na malé kúsky a orestujeme na cibuli a cesnaku domäkka a ochutíme korením a bylinkami podľa našej chuti a osolíme. Keď máme mäsko mäkké, pridáme pokrájané hríbiky a dodusíme (ak použijeme mrazenú zeleninu - kukurica, hrášok) tiež ju pridáme k mäsu a hríbom. Ak máme všetko spolu pekne uvarené, dáme si túto zmes vychladnúť. Samozrejme môžete si spraviť aj vegetariánsku verziu s hríbami, cukinou... :)


Lístkové cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme, (nie príliš na tenko) na rozvaľkané cesto si položíme nádobku a odkrojíme si cesto v tvare štvorca cca 2 cm väčší ako je nádobka a aj kruh cca 1 cm väčší ako nádobka (na vrch). Koľko nádob toľko štvorcov a kruhov - na vystlatie a na prekrytie. Postrúhame si tvrdý syr na hrubšom strúhadle, ja som si rovnako postrúhala aj surovú mrkvu. Cesto (štvorec) si vložíme do nádobky - aby kopírovalo nádobu a prevísalo cez okraj (nemusíme sa obávať cesto aj natiahnuť, ale dávame pozor aby sme cesto neroztrhli.


Vychladnutú mäsovo-hríbovo-zeleninovú zmes si zmiešame s postrúhaným syrom, mrkvou a pomocou lyžice ňou naplníme cestom vystlané nádobky. Keď máme nádobky naplnené prikryjeme si každú nádobku kruhom z cesta a kraje pritlačíme k prevísajúcemu cestu. Vrch (cesto) každého pohárika poprepichujeme špáradlom.


Do plechu na pečenie si napustíme vodu ( na dno), nádobky si do neho poukladáme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190°C asi na 20 minút.  Pokiaľ nemáme takéto nádobky, jednoducho si urobte z cesta a plnky balíčky a dajte si ich upiecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Dĺžku pečenia si odhadnite podľa sfarbenia cesta pri pečení - tak do zlato-hneda:). Po upečení vyberieme spolu s plechom z rúry - dávajte si pozor - nádobky sú rozhorúčené. 


Podávame so zeleninovým šalátom, alebo len tak :). Vyjedá sa z nádobky vidličkou, alebo efektne dlhou dezertnou lyžičkou. Samozrejme vyjeme dočista aj s vrchnáčikom :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára