Dobre čítate - tvarohovo rezancová štrúdľa je dnešný sladký recept. Recept na tento koláč som objavila v jednej krásnej knihe opisujúcej kapitolky z dejín bratislavskej kuchyne s receptami našich predkov. Knižka od pána Vladimíra Tomčíka obsahuje niekoľko veľmi zaujímavých receptov z našej histórie takže tento koláč určite nebude posledným nahliadnutím do našej gurmánskej minulosti. Koláč sa vraj podával pri slávnostných udalostiach starého Prešporka a mňa zaujal najmä netradičnou kombináciou surovín a tým že je to taká štrúdľa bez zakrútenia :). Recept som si trošku upravila nakoľko som ho robila na veľký plech.
Tvarohovo-rezancová štrúdľa na celý plech
250 g rezancov niťoviek (použite tie najtenšie niťovky)
6 vajec (ja som mala krásne domáce vajíčka- preto tá intenzívna žltá farba :))
500 g tvaroh hrudkovitý
200 g bielej čokolády
50 g hrozienok
1 BIO citrón
150 g kryštálového cukru
maslo
2 balenia lístkového cesta, alebo štrúdľového cesta
plech na pečenie, papier na pečenie, doska na vaľkanie cesta, valček, strúhadlo, miska, varecha, metla na sneh (z bielkov samozrejme :))
Postup:
Vajíčka si rozdelíme na bielka a žĺtka, žĺtka vymiešame s cukrom - ideálne ak máme mixér, kým sa nám žĺtka miešajú stihneme tieto činnosti :
- umyjeme si hrozienka a namočíme ich do rumu (nemusíme, ale boli mňam :))
- nastrúhame si čokoládu na veľké hobliny,
- umyjeme si BIO citrón (aby bola kôra jedlá)
- nastrúhame si na jemnom strúhadle kôru z celého citróna (len vrchnú žltú kôru z citróna)
- z citrónu si potom vyžmýkame šťavu
- dáme si variť vodu na rezance
- vytiahneme si dosku na vaľkanie
Ak nemáme mixér musíme to stihnúť popri miešaní :). Do vriacej vody si vysypeme niťovky - pozor! veľmi rýchlo z nich uvaríte kašu - takže dnu - zamiešať vidličkou a hneď von na sitko a prepláchnuť pod tečúcou studenou vodou. Do vymiešaných žĺtkov s cukrom si pridáme rozmrvený tvaroh, postrúhanú čokoládu, hrozienka vybraté z rumu (my sme tam dali aj ten rum :)), kôru z citróna, šťavu z citróna, uvarené niťovky a zamiešame.
Na pomúčenej doske si vyvaľkáme lístkové cesto na tenko, mne sa podarilo vyvaľkať oveľa väčší kus ako je plech - vôbec to nevadi, položte si cesto na plech vystlaný papierom na pečenie a kľudne si ho prehnite aby Vám cesto nepretŕčalo z plechu. Vyvaľkáme si aj druhý plát taktiež na tenko a necháme si ho položený na doske pokým dokončíme plnku. Spodný plát na plechu popicháme vidličkou rovnomerne po celej ploche.
Z bielkov si ušľaháme tuhý sneh a primiešame si ho plnky a vylejeme si ju na plech (kde už máme samozrejme spodný plát cesta :)). Vezmeme si druhé rozvaľkané cesto a položíme ho na plnku,podľa potreby prehneme aby nám nepretŕčalo s plechu. Vrchné cesto taktiež rovnomerne popicháme vidličkou a poukladáme kúsky masla.
Koláč pečieme v rúre pri teplote cca 180°C asi 25 až 30 minút. Samozrejme doba pečenia závisí od vašej rúry a iných okolností :). Takže sledujeme aby sme to neprepálili :). Pokiaľ použijete cesto štrúdľové v pôvodnom recepte sa píše že na spodok koláča dajte na seba dva pláty a rovnako aj na vrch dva pláty cesta.
Sladké, tvarohovo-rezancové a ešte k tomu rokmi overené :) vyskúšajte lebo aj veľmi chutné :).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára