Ďalším letným klasickým jedlom mojej kuchyne je tekvica. Konkrétne presne táto biela tekvica pripravené na spôsob prívarku. Varím ju po celé leto podľa toho kedy mi kto tekvicu donesie :). Pestujú ju našťastie všetci príbuzní, takže nemám núdzu o pravidelné dodávky. Možno to teraz vyzerá že nemám fantáziu keď z nej vždy navarím tento jednoduchý prívarok, ale poviem Vám že presne takto ju mám najradšej a žiadny iný recept mi z nej tak nechutí. Asi to bude tá krásna spomienka na detské letné prázdniny do ktorých ma tá chuť stále vracia... :)
Zas jeden z menej fotogenických jedál, ale robila som čo sa dalo :). (veď nejde prioritne o fotky, no nie ?)
Tekvicový prívarok mojich letných prázdnin
1 väčšia, alebo niekoľko menších tekvíccibuľa
soľ
čierne, alebo červené korenie
bobkový list
smotana, biely jogurt
masť, alebo olej
nožík, doska na krájanie, lyžica na dlabanie tekvice, hrniec
Postup:
Tekvicu si umyjeme, odkrojíme časť so stopkou a prerežeme si ju na polovice (aby sme sa dostali k semienkam čo najlepšie). Vezmeme si hlbokú lyžicu a vyškrabeme si z tekvice semienka aj s okolitou mäkkou hmotou (túto časť nepoužijeme).
Rozkrojíme si tekvicu na štvrte (viď foto) a ošúpeme si z nich vrchnú tvrdú šupu. Dávajte si pozor, ak je šupa tvrdšia hrozí porezanie (samozrejme už sa mi to stalo :)). Keď máme tekvicu ošúpanú, opláchneme si ju a môžeme začať s jej krájaním. Tekvicu vždy krájam ručne, presne tak ako moja babička a mamička :). Môj drahý neveriacky krúti hlavou a núka mi strúhadlo, ale ja viem že postrúhaná tekvica je úplne iná ako tá nakrájaná. Na strúhadle sa spravia veľmi tenké kúsky a keď ju uvaríte máte z toho kašu, najmä ak je mladučká a rýchlo sa uvarí. Urobte ako je Vám to jednoduchšie, keď sa rozhodnete pre krájanie hrúbka kúskov by mala byť cca 3 mm, ale aké sa podarí také bude :).
Keď máme celú tekvicu nakrájanú (je to riadna kopa, ale tá sa varom zmenší), očistíme si cibuľu, nakrájame ju nadrobno a dáme si ju opiecť na olej do hrnca v ktorom budeme tekvicu variť. Postupne pridávame pokrájanú tekvicu a miešame.
Tekvicu si v hrnci osolíme, okoreníme, miešame a keď nám zmenší objem podlejme asi do polovice objemu vodou, pridáme bobkový list a necháme dusiť na miernom ohni.
Pravidelne tekvicu kontrolujeme, miešame a keď nám zmäkne pridáme si do nej kyslú smotanu zmiešanú s bielym jogurtom. Môžete si dať len smotanu, alebo len jogurt (podľa chuti), pri prilievaní smotany/jogurtu tekvicu miešame aby sa nám nezrazila. V tejto fáze za stáleho miešania privedieme do varu a ochutíme v prípade potreby soľou. Hneď ako sa nám začne variť ju odstavíme z varnej dosky a môžeme (kto ľúbi) pridať nasekaný kôpor. Tekvicu môžeme podávať s volským okom, s vajíčkom natvrdo, s mäskovým soté, s chlebíkom, so zemiakmi - podľa chuti :)
Mňam, ešte že mám tekvicu v zásobe :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára