nedeľa 5. októbra 2014

Klasika školských jedální -žemľovka

Mnoho ľudí má voči žemľovke averziu získanú počas povinnej školskej dochádzky. Školská jedáleň to bolo státie v rade pred okienkom za ktorým nám teta kuchárka (poväčšine pani v bielej zástere a v ortopedickej obuvi)  obrovskou naberačkou pridelila kusisko z obrovského plechu. 
Fascinovalo ma všetko to "nadrozmerno" za tým okienkom - obrovské hrnce, bezodné naberačky, velikánske varechy, plechy a tety kuchárky. 
Žemľovke som dala druhú šancu a upravila si ju podľa svojej chuti- podľa vzorca- všetko čo mám rada a tak vznikla táto žemľovka.

Žemľovka, alebo vianočkovka 

1 ks vianočky (350-450 g) 
250 g tvarohu
1 kompót archívnych marhúľ (to sú marhule, ktoré boli zavarené pomerne dávno teda sú veľmi mäkké a šťava okolo nich je úplne želatínová) dá sa samozrejme použiť akékoľvek ovocie podľa chuti - jablká, slivky...
3 žĺtka ( môže byť aj menej - ja som potrebovala 3 bielka tak čo so žĺtkami ? :) )
3 bielka
2 dcl mlieka
cukor
maslo
škorica
nádoba na pečenie




Postup:

Nakrájate si vianočku na rovnako hrubé kúsky (mne ju nakrájal drahý a nezaprel v sebe romantika - viď foto :) ). Vajíčka si rozbijete - oddelíte žĺtka do jednej a bielka do druhej misky. K žĺtkam (píše mi to tu, že vraj sa to píše správne žĺtkom, ale mne to nijak neleze do úst) pridáme mlieko a spolu prešľaháme vidličkou. Bielka odložíme do chladničky- zatiaľ(aby sme ich tam nezabudli). Tvaroh si premiešame s trochou cukru (zámerne nepíšem množstvá - kto koľko ľúbi) a škoricou - samozrejme mletou (platí to čo pri cukre). Otvoríme si náš archívny kompót (alebo si pripravíme obľúbené ovocie).
Nádobu v ktorej budeme žemľovku piecť si potrieme maslom. Kúsky vianočky si namáčame do zmesi žĺtok, mlieka a ukladám ich do nádoby (použite všetko logické myslenie a obratnosť získanú pri skladaní puzzle :) ) tak aby bolo dno úplne zakryté.


Ak máme uloženú súvislú vrstvu navrstvíme na ňu tvaroh a na vrstvu tvarohu poukladáme(poroztierame) ovocie a pokračujeme s vrstvením vianočky namočenej v zmesi žĺtok a mlieka. Pokračujeme vo vrstvení pokiaľ nám to nádoba dovolí (ja som tu skončila). Na vrchnú vrstvu poukladáme kúsky masla a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C na 20 minút.




Keď zostane do konca nášho času 5 minút (teda v 15-stej minúte pečenia:) ), vyberieme bielka z chladničky - prisypeme si o nich asi 1 polievkovú lyžicu práškového cukru (môžete aj dve) a vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Vyberieme z rúry našu žemľovku a bielkový sneh roztrieme rovnomerne na povrch a vrátime späť do rúry. 


Zapekáme ešte asi 5 minút - pokiaľ nám sneh jemne nezružovie (tak sa to tuším hovorí i keď ružová to podľa mňa celkom nie je). 
Vyberieme z rúry a môžeme servírovať (ja som nechala trošku vychladnúť)- veľmi nepopulárny krok u hladnej časti domácnosti.



Dobrú chuť ! :)





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára