piatok 30. októbra 2015

Šampiňónový quiche, alebo pustite chlapa do kuchyne

O quichoch som od môjho drahého počúvala už dávno, o hríbikových, špenátových či slaninových...
Pravdu povediac ma to nijak extra nenadchýnalo, tak som tieto návrhy receptov utláčala nenápadne do úzadia. Prišiel však deň keď som povedala však ukáž čo vieš a upeč! A upiekol ! :) A chutilo preveľmi, až tak, že už sme ho od toho dňa pripravovali viac krát. Musím úprimne priznať že mi veľmi chutí, je poriadne sýty a najmä príprava je pomerne nenáročná, veľmi vďačné jedlo - však poštengrujte svojich chlapov nech Vás prekvapia a navaria :).


Šampiňónový quiche 
Cesto: 
125 g masla
225 g hladkej múky
1 vajce 
štipka soli


Plnka:
500 g šampiňónov
bravčová masť
100 g oravskej slaniny
150 g strúhaného syra
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
3 vajcia
200 g krémového syra, alebo smotanové nátierkové maslo bez príchute
viazanička petržlenovej vňate
čierne korenie
soľ
miska, panvica, varecha, nôž, vidlička, forma na pečenie


Postup:
Do misky si navážime múku, nakrájame studené maslo, pridáme soľ, vajce a rukou si vymiesime jednoliate cesto. Ide to veľmi jednoducho nakoľko teplotou ruky sa vám maslo jemne rozpúšťa a čím ďalej nám to ide lepšie (hlavne keď sa na túto procedúru pozeráte ako divák :)). Vymiesené cesto si rovnomerne natlačíme do formy na pečenie, po dne a čiastočne aj po stenách formy, a popicháme ho po celej ploche vidličkou. Rúru si zohrejeme na 200°C a dáme si cesto piecť na 10 minút.
Medzitým si umyjeme, očistíme šampiňóny a nakrájame si ich  na plátky, pokrájame slaninu, cibuľu a cesnak. Na panvici si necháme rozpustiť trochu bravčovej masti, pridáme pokrájanú slaninku, ktorú chvíľku opečieme, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a šampiňóny a celé si to jemne osolíme, okoreníme zamiešame a prikryté necháme dusiť. Keď nám hríby pustia vodu, dáme dole pokrievku a odparíme si takmer všetkú tekutinu a odstavíme zo šporáku.


Hríbovú zmes si preklopíme do misky, necháme ju takmer úplne vychladnúť a primiešame do nej vajcia, nátierkové maslo, nasekanú petržlenovú vňať a strúhaný syr. Hmotu rovnomerne premiešame, vylejeme na predpečené cesto do formy a rovnomerne rozotrieme. 


Quiche pečieme v rúre na 200°C asi 20 až 25 minút. Po upečení necháme trošku vychladnúť a môžeme jesť :). Výborný je teplý a aj vychladnutý. 



Nech žijú šikovný chlapi, ktorí sa neboja kuchyne, radi preberú štafetu a potešia naše chuťové poháriky ! :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára