utorok 11. apríla 2017

Slané buchty

Pôst nám pred Veľkou Nocou vrcholí a ja pridávam jeden bezmäsitý chutný recept na slané buchty. Inšpirovala som sa internetom odkiaľ na mňa pravidelne vyletujú rôzne klony tohto receptu. Trochu som niečoho ubrala (soli, cukru, droždia :) ) trochu čohosi pridala a vyšlo z toho toto :). Recept nie je náročný a môžete si kreovať buchty od výmyslu sveta, teda plniť buchty naozaj čím Vás napadne (po pôste aj mäsovými plnkami :) ). Tak hurá do toho - sú krásne zelené (zvnútra) ideálne na Zelený štvrtok, pokiaľ neľúbite špenát, alebo chcete skúsiť niečo nové! :)



Slané pečené buchty
Na cesto:
500 g špaldovej celozrnnej múky
100 g chlebovej múky (T650), alebo pšenično ražnej chlebovej
100 ml rozpusteného masla, alebo oleja
1 ČL soli (solíme menej)
1 balenie 7 gramového sušeného droždia
2 dcl vlažného mlieka
1 dcl vody (podľa potreby)
1 PL cukru
Plnka:
2 ks zrelé avokádo
4 mozzarella, alebo iný syr
pol hlavičky cesnaku (podľa chuti)
citrónová šťava
soľ
čili pasta
maslo a cesnak na vymastenie formy a potretie buchiet po upečení
Miska na vymiesenie cesta, nožík, vidlička, miska na avokádo, lis na cesnak, forma na tortu, alebo plech na pečenie, mastenička na potretie buchiet.

Postup:
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si necháme nabehnúť kvások. Do misky si nasypeme múku, soľ, maslo, vodu, nabehnutý kvások a vypracujeme si pružné cesto, alebo si to nasypte a nalejte do robota a necháme si cesto vypracovať :). Vodu pridávame do cesta opatrne podľa potreby aby sme mali pekné pružné cesto, ktoré sa nám odliepa od stien misky. Po vymiesení si necháme cesto vykysnúť.
Pokiaľ nám cesto kysne urobíme si plnku do buchiet.

Avokádo si opláchneme, rozrežeme, vyberieme kôstku, vydlabeme dužinu a dáme si ju do misky. V miske si dužinu roztlačíme vidličkou, pridáme roztlačený cesnak, citrónovú šťavu, podľa chuti osolíme. Do plnky si môžeme pridať čili pastu, alebo pokiaľ nechceme mať všetky buchty pikantné, pridávame ich len do niektorých buchiet. Keď máme plnku hotovú nakrájame si na malé kocky mozzarellu/syr a vymastíme si formu, alebo pekáč maslom.
Vykysnuté cesto si vyformujeme na valec a odkrajujeme si rovnaké časti, ktoré si potierame avokádovou plnkou, čili pastou a ukladáme kúsky syra. Tvarujem rovnaké buchty, ktoré kladieme na vymastený pekáč, formu.
Keď máme plech plný buchiet :) potrieme ich rozpustením maslom do ktorého si roztlačíme cesnak, môžeme ho v tomto období nahradiť aj medvedím cesnakom.


Pekáč s buchtami si vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme ich cca 40 minút (občas hoďte očkom, či sú OK :) ). Po upečení opäť buchty potrite maslom s cesnakom (áno tento recept to je samé maslo, ale je to fakt mňam :) ).

Keď už máme upečené, musíme ešte vydržať chvíľku, kým aspoň trošku vychladnú a potom hurá na ne ! :) Buchty majú jemnú chuť, my nabudúce určite vyskúšame aj nijakú výraznejšiu plnku.
Tak dobrú chuť !  Náš drobec tiež neodolal :).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára