utorok 10. februára 2015

Chrenová omáčka s mäskom a domácou knedľou

Zima, zima... mám pocit, že trvá dvakrát tak dlho ako iné ročné obdobia. Toto obdobie ma spomaľuje, najradšej by som si len tak pohybernovala :) pekne s knižkou v teplúčku, pohodička. Keďže to tak nefunguje (bohužiaľ) a do práce treba chodiť, tak si to aspoň spríjemňujem, občas čosi dobré uvarím, upečiem, aj keď nie tak intenzívne ako keď je vonku dlhšie svetlo - oceňujem to aj pri fotení :). Už sa neviem dočkať jari a leta - zelenina, ovocie priamo zo záhradok, už nech to je tu! :) Ale všetko po poriadku, zimné obdobie to sú v našich kuchyniach aj sýte, hutné jedlá našich starých materí :). Popri sviečkovej je mojou najobľúbenejšou chrenová omáčka - je to pre mňa proste top! U nás doma sa vždy robila z čerstvo nastrúhaného chrenu. Tatko vybehol do záhrady, vykopal chren, očistil. nastrúhal a mamička navarila :). Tak sme s drahým zachovali zvyky, vybehli do obchodu :) - nakúpili a navarili, mali čerstvý koreň chrenu, takže omáčka bola presne taká aká má byť- chrenová a to teda poriadne! :)



Chrenová omáčka s mäsom a domácou knedľou:

knedle podľa receptu na sviečkovú : http://varenapecena.blogspot.cz/search/label/knedle 

Na mäsko:
1 kg bravčové mäso - pliecko
cibuľa
soľ, paprika, korenie 



Na omáčku:
strúhaný chren
0,5 l mlieka
polohrubá múka
400 g kyslá smotana
soľ
hrniec, vareška


Postup:

Mäso si umyjeme a nakrájame na kúsky, či už rezančeky, alebo kocky (ja mám radšej rezančeky) :). Nakrájané mäso si môžeme trošku poolejovať a posypať koreninami ktoré máte radi, ale neodporúčam niečo čo by nám mohlo prebiť tú úžasnú chuť chrenovej. Očistenú a nakrájanú cibuľu si orestujeme na rozpálenej masti a vložíme mäso, ktoré si opečieme, podlejeme vodou a na miernom plameni (na nižšej teplote) dusíme do mäkka.


Popri tom ako sa nám mäso dusí, očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle chren (vďaka drahý):). Chren odporúčam strúhať na balkóne, vonku, alebo aspoň pri otvorenom okne. Chren si môžeme nastrúhať aj vopred natlačiť do pohárika a zaliať sladko-kyslým nálevom (do prevarenej vody dáme ocot a cukor a zalejeme chren vychladnutým nálevom). Takýto chren držte v chladničke, no nie pridlho.



Do hrnca si vlejeme mlieko, pridáme 6 polievkových lyžíc múky, čajovú lyžičku soli, uvaríme na kašu, pridáme kyslú smotanu a za stáleho miešania privedieme do varu a odstavíme. Do odstavenej omáčky pridáme strúhaný chren - množstvo si dajte podľa chuti. Omáčku s chrenom už neprevárajte, chren  by vám mohol zhorknúť. Rovnako si môžete pridaním, uberaním mlieka prispôsobiť hustotu omáčky. Nakoľko bol chren naložený v sladko-kyslom náleve, omáčku už nie je potrebné inak dochucovať.
Dúfam že ste už skúsili urobiť knedle :), takže si na ne naservírujte mäso a prelejte to všetko chrenovou omáčkou.


Chren je skvelý v tomto období nakoľko výborne uvoľňuje nos :) a povzbudzuje trávenie, takže si poriadne naberte nech ste zdraví ! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára