streda 22. apríla 2015

Schumeister

Schumeister - pod týmto názvom sa skrýva výborná fazuľovo-krúpová polievka. Drahý pri mojom výbere receptu zdvihol obočie s otázkou "Zas krúpy ?" :) Áno zas krúpy, ale tentokrát vo vedľajšej úlohe ako sekundant fazule. Sľubovala som Vám ďalší recept z našej histórie tak je tu, vraj obľúbený recept našich predkov, ktorý si ako teplý alebo studený pokrm brávali kopáči do vinohradu. Fazuľa mala v našej histórii silnú pozíciu a vytlačila vraj z prvého miesta varených strukovín hrach. Zvlášť obľúbená je u mňa krásna veľká mäsitá fazuľa, ktorá nie je len samá šupka, ale je do čoho aj zahryznúť :).Recept som samozrejme poupravila nakoľko som nezohnala kvaku (niežeby som ju zháňala :)). Polievka je výborná tak tu je recept.


Schumeister alias fazuľovo - krúpová polievka našich predkov :)

250 g fazule
hrnček krúpov
mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, pór, cibuľa
petržlenová vňať
masť
oravská slanina (môže byť, nemusí byť :)) 
soľ, červené korenie,mletá paprika
hrniec, hrnček, sitko, nôž, panvica

Postup:
Deň pred varením Schumeistera si namočte fazuľu do hrnčeka so studenou vodou. Na druhý deň si fazuľu zlejeme a dáme variť do hrnca s vodou - NESOLÍME !!! - fazuľa by nám nezmäkla.

 

Kým sa nám fazuľa varí, očistíme si zeleninu a umyjeme, prepláchneme si krúpy. Keď máme fazuľu polomäkkú pridáme petržlen, zeler, kaleráb a krúpy, trochu červeného korenia a varíme pokým nám fazuľa a zelenina nezmäkne. Medzitým si mrkvu postrúhame na hrubšom struháku, pór na krúžky, očistíme si cibuľu a nakrájame ju na kocky, rovnako si nakrájame na kocky aj slaninu. Nastrúhanú mrkvu a pór pridáme do polievky, na panvicu si dáme trošku masti, keď sa nám rozpustí pridáme si slaninu a opečieme si ju. Keď je slanina spustená a opečená pridáme na panvicu cibuľu, opražíme ju a pridáme červenú papriku. 


Po celý čas samozrejme miešame a dávame pozor aby sme si papriku nespálili (zhorkla by nám) a zalejeme si ju opatrne naberačkou polievky a rýchlo zamiešame (práve sme si urobili zápražku :)) Zápražku si nalejeme do polievky, zamiešame a ešte si ju podľa chuti osolíme. necháme prevrieť a odstavíme. Pokiaľ máte radi pikantné, môžete si spraviť zápražku so štipľavou paprikou. Na tanieri si do polievky pridáme nasekanú petržlenovú vňať. 


Dobrú chuť ! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára