streda 15. apríla 2015

Hubové krupoto

Krúpy, geršli, alebo loháza tak toto bola veľmi často tradičná potravina našich predkov a jedla sa či už ako v dnešnej dobe ryža, ako zavárka do polievok alebo vo forme kaše. V našej rodine sa krúpky používali ako súčasť zeleninových polievok väčšinou letných kde nechýbali ani špičky - jemnučké maličké hríbiky :). Dnešný recept ale bude plnohodnotné jedlo, žiadna zavárka do polievky :). Jednoduché, chutné dokonca mi chutí viac ako rizoto, takže krupoto a ešte s hubami! Poďme na to.




Hubové krupoto:

250 g jačmenných krúpov stredných
250 g šampiňónov
za hrsť sušených hríbov (nemusí byť)
biele víno
cibuľa
cesnak
maslo
zeleninový vývar
soľ
parmezán
petržlenová vňať
sitko, panvica, varecha 



Postup:
Večer predtým ako chceme variť krupoto si krúpy nasypeme na sitko a premyjeme ich. Vsypeme ich do hrnčeka, zalejeme studenou vodou a necháme namočené do druhého dňa. V mnohých receptoch sa tento krok nepíše, ale krúpky sa nám potom rýchlejšie uvaria. Na druhý deň pred varením si krúpy zlejeme a premyjeme na sitku studenou vodou a na sitku necháme odkvapkať. Očistíme si šampiňóny, nakrájame ich a namočíme si sušené hríby do hrnčeka s vodou. 


Očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu si orestujeme na masle, pridáme nakrájaný cesnak a chvíľku restujeme na miernej teplote (ohni). Pridáme si šampiňóny, jemne posolíme (solíme veľmi jemne keďže budeme pridávať slaný vývar), premiešame a necháme chvíľku dusiť. Keď nám šampiňóny "uvädnú" pridáme si do panvice krúpy, premiešame a podlejeme vývarom do 2/3 a za občasného miešania prikryté varíme. 


Dávame pozor aby sa nám nepripiekli, podlievame a miešame. Ak sú krúpy polomäkké pridáme namočené hríby, premiešame a môžeme si tam priliať aj vodu v ktorej boli hríby namočené. Varíme, miešame a keď sú krúpy takmer uvarené prilejeme biele víno. Konzistencia krupota by mala byť krémovitá ako u rizota. Do uvareného krupota pridáme kúsok masla a vmiešame postrúhaný parmezán. Pred podávaním môžeme vmiešame do krúpota aj nasekanú petržlenovú vňať(nemusíme, ale bylinky nám krásne krupoto prevoňajú a dochutia ).

 


Dobrú chuť a hurá späť ku krúpom ! :)

2 komentáre:

  1. a keby boli krupy uvarene predtym, dalo by sa to nejako vyuzit ci to varenie s hubami sa uz neda dobehnut... nemyslim na toto rizoto krupoto ale na nejake podobne jedlo...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Konečne som našiel normálny recept, tak ako som si predstavoval. Len trochu inak pripravujem krúpy, preplachnute viackrát potom osmahnute na masti, zalejem pripraveným zelenin vývarom asi 0,5 cm nad povrch a na miernom ohni prikryté varím. Pred dovarením vložím osmahnute hríby na cibuľke a slaninke, trochu osolené ale okorenené/podľa chuti, premiešat a prehriať, odstaviť z ohňa, nakoniec vmiešame maslo a nastrúhaný parmezán a petržlenovú vňať

    OdpovedaťOdstrániť