štvrtok 26. marca 2015

Vítanie jari s medvedím cesnakom

Cítite ten jarný vzduch ? A keby len vo vzduchu, jar je už aj v lese ! :) Mám pocit, že tento rok jar naozaj prišla, po iné roky sa nám akoby zima  rovno prehupla do leta. takže využime jar a hurá do lesov a hájov, ale nie len na snežienky ale aj na medvedí cesnak. Pozor na zámenu s konvalinkami, rozdiel Vám prezradí vôňa cesnaku šíriaca sa okolím. Veru boli sme aj my, našli sme ho neúrekom a použili do tradičného receptu :).


Kura na smotane s haluškami s medvedím cesnakom:

kuracie prsia z jedného kuraťa
bravčová masť
cibuľa
medvedí cesnak
soľ, korenie
500 g kyslá smotana
červená paprika
bobkový list


na halušky:
1/2 kg polohrubej múky
medvedí cesnak
1 vajce
soľ
vlažná voda
haluškovač, hrniec, sitko, vareška, nôž

Postup:

Receptu "kura na smotane" som sa vyhýbala, lebo sa väčšinou robieval z celého kuraťa aj s kožou a to mi teda nechutilo. Kedže som od môjho mäsiara kúpila čerstvé kura tak som si ho rozporciovala a prsia som si vyčlenila na tento recept. Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na kúsky. 


Umyjeme si medvedí cesnak a nakrájame si ho nadrobno. Očistíme si cibuľu, nakrájame a orestujeme si ju na bravčovej masti a pridáme posekaný medvedí cesnak. Nakrájané mäso si nasolíme, okoreníme, premiešame a opečieme na cibuľke. Keď ho máme pekne zatiahnuté-jemne ohnednuté, podlejeme si ho teplou vodou, prihodíme bobkový list a prikryté dusíme. 


Pokiaľ sa nám mäso dusí, pripravíme si cesto na halušky. 
Do misky si dáme múku, soľ, vajíčko, nakrájaný medvedí cesnak a trochu vlažnej vody a všetko spolu miešame na haluškové cesto. Ja som dala menej medvedieho cesnaku, lebo drahý trochu protestoval :), ale nemusíte vôbec šetriť. Medvedí cesnak si nasekajte na jemno, aby sa Vám dobre v haluškovom ceste rozmiešal. Cesto má mať haluškovú konzistenciu - takú polotekutú, ak si nie ste istí  vyskúšajte hodiť kúsok z cesta do vriacej vody, či sa nerozvarí. Podľa potreby pridajte do cesta ešte vodu, alebo múku :). Halušky si hádžeme do vriacej posolenej vody cez haluškovač, alebo ak si trúfate ako naše staré matere rovno z doštičky nožíkom :) (mne ich nahádzal drahý cez haluškovač). Halušky si po uvarení vyberieme do misky, pomastíme olivovým olejom aby sa nám nezlepili a premiešame. 



Samozrejme sledujeme si mäso ktoré sa nám dusí. Keď máme mäso mäkké, pridáme si červenú papriku, premiešame, uberieme a pridáme kyslú smotanu. Premiešame si mäso so smotanou, ochutnáme,  ak treba dosolíme, privedieme do varu a odstavíme.

Naberieme si halušky (medvedie :)) na vrch dáme mäso so šťavou a vrch posypeme sekaným medvedím cesnakom. 
         

Dobrú medvediu chuť :) !

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára