sobota 7. marca 2015

Špízy

To je dnes stručný názov, však :)? No ako inak ako špízy - mäso napichnuté na paličke a prekladané kadečím iným čo sa dá napichovať na paličku a piecť. Taká pestrá chuťová rôznorodosť na paličke mne veľmi vyhovuje, dám si kúsok mäsa, zajem hríbom, ozvláštnim cibuľou a dokončím slaninou. Nekonečne možné kombinácie podľa Vašej nálady a chute. 


Špízy:
bravčová panenka / kuracie čokoľvek (malo by to byť samozrejme mäso) :)
cibuľa 
slanina, či už klasická alebo pekne prerastená
menšie šampiňóny
olej/masť
špajle alebo kovové ihlice
soľ
červené korenie, bylinky
pekáč/zapekacia miska
alobal


Postup:
Mäso si nakrájame na kúsky asi 2 cm hrubé, nakrájané mäso si môžeme naložiť do oleja do ktorého si pridáme koreniny, soľ. Očistíme si cibuľu a nakrájame ju na štvrťky, očistíme si huby, nakrájame si slaninu na kúsky.


Špajle si skrátime na dĺžku, ktorá sa nám zmestí do nášho pekáča a začneme si napichovať na špajle striedavo mäso, slaninu, cibuľu, hríby až kým nie je špajľa plná. Pekáčik si vymastíme - olejom/masťou a ukladáme si do neho špízy.


Keď máme pekáčik plný a špízy hotové, vrch špízikov si pokvapkáme olejom a vložíme si pekáč do rúry ohriatej na 200°C a dáme piecť, ja som po pol hodine pekáč prikryla alobalom a piekla asi pol hodinku prikryté, potom som ich dopiekla ešte odkryté aby boli pekne zapečené. 


Špízy odporúčam podávame s pečenými zemiakmi a niečím kyslým, my sme tentokrát zvolili výbornú pikantnú čalamádu kúpenú na trhu od pánka z južného Slovenska:).

No čo Vám poviem - JEDNA BÁSEŇ !!! :)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára