pondelok 2. marca 2015

Sirup z ďumbiera

Čože je to za sirup z ďumbiera? Asi viete, že takto krásne po slovensky sa volá zázvor :). Zázvor prežíva v našej kuchyni veľký úspech, teda pokiaľ nám chutí pikantná až štipľavá chuť a jeho typická aróma. Ja za seba hovorím ďumbieru jedno veľké ÁNO ! 


Či ako prášok do koláčikov, tak aj postrúhaný čerstvý koreň do čajíka, alebo, ako v tomto recepte, súčasť receptu na výborný korenistý sirup. Recept na tento sirup som zachytila v jednej relácii o bylinkách v Českej televízii a keďže zázvor mi veľmi chutí a je aj zdravý tak som ho vyskúšala a skúšam ho na pokračovanie :). Zistili sme, že je skvelý v lete ako základ na Mochito :) , ale aj v zime do čaju.



Ďumbierový alias zázvorový sirup :
1 kg zázvoru
1 l čerstvej citrónovej šťavy /asi z 2,5 kg citrónov/
1 kg trstinového cukru
1/4 l medu
10 klinčekov
badián
kardamón
celá škorica 
2 PL mletej škorice
muškátový oriešok- nastrúhame na jemno asi 1/4 orieška
sklenená/porcelánová miska, struhák, lis na citróny, nožík, vareška


Postup:
Pripravíme si citrónovú šťavu z čerstvých citrónov, očistíme a a nastrúhame zázvor /je to trošku prplavá práca očistiť také množstvo zázvoru/ pokiaľ máte mixér môžete si zázvor namiesto postrúhania nasekať v mixéry na kašu, aby ste sa neustrúhali :). Robíme to tak aj my. Kardamón podrvíme v mažiariku.

 

Teraz máte tú najťažšiu časť už za sebou :).  Do misky si nasypeme cukor, nalejeme citrónovou šťavou, pridáme rozmixovaný zázvor, med, koreniny a rozmiešame. 


Misku prikryjeme, ak máme vrchnákom, alebo fresh fóliou a necháme takto prikryté macerovať tri dni. Počas týchto troch dní si sirup nemusíme vôbec všímať, netreba ho miešať ani ho dávať do chladničky, len ho necháme v kľude.  Po troch dňoch ho precedíme, nalejeme do fliaš a môžeme ho začať míňať :).  Hmotu, ktorá nám ostane po precedení (zázvor) si dobre vyžmýkame, my sme ju ešte prehnali cez odšťavovač a túto šťavu vlejeme do sirupu. Sirup použijeme ako klasický sirup na malinovku, do čaju a všade tam kde Vás len napadne :).

  

Na zdravie ! :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára