nedeľa 22. novembra 2015

Pletenec s makom

Chleba sme si piekli už mnohokrát a preto keď nájdem nový recept na akýkoľvek druh chleba tak ho chcem vyskúšať.Keďže môj problém s kupovanými chlebmi pretrváva, stále hľadám ten môj ideálny :). Tento recept som objavila v časopise FOOD a páčil sa viac drahému :) ako mne ale aj tak som ho vyskúšala. Tento chlebík je taký raňajkový a môžete ho jesť na sladko, alebo na slano.


Pletenec s makom: (dávka na 2 pletence)
750 g polohrubej múky
1/2 kocky droždia
1 PL kryštálového cukru
200 g zemiakov uvarených v šupe (deň vopred)
2 vajcia
1 ČL soli
0,5 dcl oleja
1 bielko na potretie
mak na posypanie
TIP: ak použijete predpísané množstvo surovín, bude tento chlieb neutrálnej chuti, preto ak ho chcete mať slaný, alebo sladký pridajte si do cesta viac soli, či cukru.


Postup:
Vo vlažnom mlieku si rozpustíme cukor, pridáme droždie a necháme nabehnúť kvások. Do múky si pridáme soľ, nabehnutý kvások, vajíčka, nastrúhané uvarené zemiaky, olej  a vypracujeme cesto. Cesto by malo byť homogénne, nelepivé, pružné, podľa potreby pridáme mlieko, alebo múku. Vypracované cesto necháme na teplom mieste vykysnúť cca 45 minút, potom cesto opäť premiesime a necháme kysnúť opäť 45 minút.


Nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu, každú polovicu rozdelíme na tri rovnaké časti a vypracujeme z nich rovnako dlhé pramene. 


Z troch prameňov si zapletieme vrkoč, pramene neuťahujeme, necháme ich voľnejšie aby bolo ešte miesto na nakysnutie.


Zapletené chleby si preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich prikryté kysnúť ešte cca 20 minút. Rozohrejeme si rúru na 200°C, nakysnuté pletence si potrieme bielkom (ak si pečiete slaný pletenec pridajte si do bielka aj soľ, bude chutnejší) a posypeme makom. 


Pletence pečieme vo vyhriatej rúre cca 35 minút do peknej hnedej farby, upečenosť môžeme skontrolovať špajdľou. Chlebíky si po upečení necháme vychladnúť a môžeme krájať :).
  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára