štvrtok 3. decembra 2015

Turecký slaný koláč-Borek

Ja by som nazvala borek, niečo ako turecká pizza. Veľmi sa mi zapáčil tento na suroviny nenáročný recept, ktorý je však napriek tomu veľmi chutný. Výborné je, že si môžete variabilne meniť plnky do boreku, robiť ho naslano a aj nasladko. Rceptov na borek som naozaj našla veľa, ale použila som jeden od Cesminy, ktorá ho robi podľa svojej tureckej svokry (priamo z tureckeho zdroja :) ). Ja som si ho trošku vytúnovala a hneď po upečení som ho ešte teplý natrela cesnakovou zmesou a to ešte len bola parádna chuť! Teraz v období chrípok Vám to vrelo odporúčam a je to aj úžasne chutné. :) (samozrejme nie ak si ho robíte nasladko :D).


Borek:
cesto:
500 g hladká múka
3,5 dcl vlažná voda
1 čl soľ
Plnka:
450 g syr balkánskeho typu/ FETA (určite to chcem vyskúšať s bryndzou)
Na potretie cesta: 125 g maslo, olej na ruky( jedlý :))
miska, štetec, doska na váľanie cesta, hrnček na spustenie masla, plech na pečenie



Postup:
Múku si v miske premiešame so soľou a postupne pridávame vodu a miešame, najlepšie je miesiť si cesto rukami. Cesto by malo byť pružné a homogénne, dobre vymiesené, spočiatku to ide trošku stuha, miesime pokiaš sa nám neodliepa z misky a rúk. Vymiesené cesto si vytvarujeme do bochníčka, potrieme na povrchu rozpusteným maslom a necháme prikryté (miskou) odpočívať cca 15 minút.



Kým nám cesto odpočíva, v miske si rozdrobíme syr. Môžete si do syru pridať bylinky, sušené paradajky, olivy, možností je nekonečne veľa.
Odpočinuté cesto si položíme na dosku (ja som si ho rozdelila na polovicu, teda spravila som z neho dva bochníky) naolejujeme si ruky a začíname s cestom pracovať. Cesto si najprv roztláčame rukami, podľa potreby si ich mastíme olejom, snažíme sa ho natiahnuť čo najtenšie po celej ploche dosky. Ťaháme ako štrúdľu zo všetkých strán a pomáhame si nadhadzovaním (natriasaním) cesta - snažíme sa dostať pod cesto vzduch. Opatrne pokiaľ máte dlhšie nechty, aby ste si cesto nepotrhali. Cesto by malo byť tenučké, aby bolo vidieť kresbu pracovnej dosky. Natiahnutému cestu orežeme hrubé kraje (tie pridáme k druhej polke cesta) a celé takto krásne vytiahnuté, tenučké cesto si natrieme rozpusteným maslom.


Na kraj cesta si v cca 2 cm hrúbke v jednej čiare po celej šírke umiestnime syr a začneme ho zakrúcať do cesta (presne ako keď robíte závin). Ja som počas zakrúcania cesto ešte potierala maslom, aby bolo pekne ponatierané. Ako vidíte na fotke, cesto nie je nijak pohľadné, sem tam aj dierka, vôbec to nevadí, na kvalite výsledného produktu to nebude mať vplyv :).


Vytvorenú "roládu" si opatrne preložíme na plech vymastený maslom a zvinieme ho od stredu smerom von do slimáka. Takto postupujeme aj z ostatným cestom (vytiahneme na tenučko, orežeme hrubé kraje, potrieme maslom, položíme plnku, zvinieme, potierame maslom a uložíme na plech.


Vytvoríme si takého veľkého slimáka pomocou prikladania rolád do plechu. Nezavinieme slimáka veľmi na tesno a celý burek polejeme zvyšným maslom.
Burek pečieme v rúre vyhriatej na 180°C do zlatista. Po upečení ešte horúci burek si môžeme potrieť cesnakovou zmesou.


Cesnaková zmes: do pohára si dáme trošku vody, oleja, soľ a roztlačený cesnak- dobre vymiešame a použijeme na potretie upečeného bureku.

.

Môžeme ho jesť len tak, alebo ako pizza štangle k chutnej polievke. Určite ochutnajte a vymyslite si svoje vlastné kombinácie chutí. :)

3 komentáre: