piatok 23. januára 2015

Maslová vianočka

Vianočka sa v niektorých domácnostiach spája (logicky) s Vianocami. Mne sa spája vianočka s dobrým raňajkami :). Vianočka, maslo, domáci džem a kakao - mňam, Tak prišlo na pečenie takej dobrej domácej vianočky aj v našej domácnosti a veruže sa vydarila :) (to netvrdím samozrejme len ja, ale  všetci čo ju skúsili :) a to ma teší). Takže sa týmto definitívne zaraďuje do receptov mojej kuchyne, ktoré budem piecť pravidelne (drahý sa poteší :)).



Vianočka:

500g hladkej múky
120g masla
3 PL kryštálového cukru
2 vajíčka + 1 vajíčko na potretie
1,5 - 2 dcl mlieka
3/4 kocky droždia
trocha rumu
hrozienka opláchnuté (vo vode) a namočené v rume :) 
štipka soli, špajdle, štetec na potretie vianočky


Postup:

V hrnčeku zohrejeme mlieko s cukrom (len aby bolo vlažné) , pridáme kvasnice a počkáme kým nám nabehnú :). Do misky si dáme múku, štipku soli, vajíčka, nabehnuté kvasnice, zmäknuté maslo a miesime. Miesime a miesime a miesime až pokiaľ cesto nie je krásne vláčne a nelepí sa nám už na ruku, varechu a misku. Vymiesené cesto necháme prikryté vykysnúť. Kým nám kysne cesto, opláchneme si hrozienka vo vode a namočíme si ich do rumu, alebo aj nie (samozrejme je to na Vás :)).  Keď máme cesto nakysnuté (je ho plná miska), vyklopíme ho na dosku a vmiesime do cesta hrozienka (vybraté z rumu), premiesime a necháme opäť kysnúť.



Doba kysnutia sa nedá celkom presne určiť, ale sledujte ho kým opäť zväčší svoj objem. Po nakysnutí rozdelíme cesto na 9 približne rovnakých častí, ale pokiaľ nechcete piecť "poschodovú" vianočku, môžete si upiecť napríklad dve troj-šulcové vianočky :). Dosku si jemne pomúčime a zo 4 častí si ušúľame rovnako dlhé 4 šulce z ktorých si upletieme spodnú časť vianočky. Pri šúľaní Vám možno budú (mne sa to darilo) vychádzať z cesta hrozienka, natlačte ich tam po ušúľaní späť :).


Spojíme si na jednom konci (teda začiatku) všetky štyri šulce a prepletáme ich, začíname vždy z ľavej strany - vezmeme si krajný šulec a prepletáme ho pod a nad ostatné šulce striedavo až na pravú stranu. Nepletieme príliš na tesno, nakoľko po upletení nechám vianočku ešte kysnúť (aby mala kam :)). 


Ak máme spodnú časť hotovú, vezmeme si 3 ďalšie časti, ušúľame 3 šulce rovnakej dĺžky, upletieme si troj-vrkoč a položím ho na spodnú časť. Zvyšné dve časti cesta si ušúľame, spletiem a položíme navrch vianočky. 
Opis tohoto postupu je dosť komplikovaný, ale uvidíte pri práci Vám to pôjde samo :). 


Vianočku si "skladajte" priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie a "zaistite" si vrchné poschodia špajdľami, alebo špáradlami (teplu-vzdornými). Takto zloženú vianočku ešte necháme kysnúť kým sa nám pekne zaoblý. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť.


Pečieme vo vyhriatej rúre 180°C - 160°C cca 40 minút - či je upečená vyskúšajte trošku skôr špajdľou. Po upečení povyťahujte zaisťovacie špajdle a nechajte vychladnúť.



  Tak dobrú chuť nielen na Vianoce, ale aj pri víkendových pohodových raňajkách :). 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára