piatok 30. januára 2015

Špenátové halušky s nivou

Zelené jedlá sa varievajú na zelený štvrtok, najmä špenát, teda aspoň u nás doma to tak bývalo :). Hmm predveľkonočný čas je ešte ďaleko (bohužiaľ), ale zažiadalo sa mi navariť si niečo tak pekne zelené. Špenát je pre mnohých akousi traumou školských jedální, pravdu povediac také čosi by som už jesť ani ja nechcela, ale tak dobre doma pripravený špenát to je už iná kapitola. Takže toto je taký špenát na iný, dalo by sa aj povedať, slovenský spôsob. Veď ktorý národ má za národné jedlo halušky ? :)  Takže tak trochu naše špenátové halušky s nivou :) sú veľmi jednoduché a podľa mňa také sobotňajšie. 


Zelené halušky so zelenou omáčkou :):

balíček mrazeného špenátu (bez akýchkoľvek prídavkov-len špenát)
1 vajíčko
polohrubá múka
soľ



Na omáčku:
trojuholník syru NIVA
1,5 dcl mlieka
smotana
haluškovač, hrniec, kastrólik, varecha, miska


Postup:

Mrazený špenát si vyberieme z obalu, dáme si ho do misky a necháme rozpustiť. Do rozpusteného špenátu si pridáme vajíčko, múku, soľ a vymiešame na "haluškové cesto"- stredne husté - aby sa nám vo vode halušky nerozvárali.V prípade potreby, ak by bol špenát príliš hustý, môžeme pridať vodu.


V recepte zámerne neuvádzam množstvo múky nakoľko to závisí od množstva špenátu a jeho konzistencie. Halušky varíme v posolenej vode do ktorej ich nahádžeme cez haluškovač :). 


Do kastrólika si dáme mlieko, rozdrobenú Nivu a miešame do rozpustenia, Môžete si na omáčku dať aj dva trojuholníky Nivy, ak ju máte radi a chutí Vám jej výrazná chuť. Ak máte syr rozpustený pridajte kyslú smotanu a spoločne za stáleho miešania prehrejte. Halušky si môžete preliať omáčkou všetky a zamiešať, aby sa Vám celé obalili touto skvelou omáčkou, alebo ak chcete jedlo servírovať "estetickejšie" omáčku prilejte na halušky až na tanieri a na vrch môžete ešte nakrájať syr Niva.  


P.S, Naozaj si u mňa nikto nezajednal reklamu na Nivu, :) kupujeme ju pomerne často a chutí nám najviac zo všetkých syrov z modrou plesňou a hlavne sa vyrába tu u nás na Slovensku. 
No uznajte môže byť niečo vhodnejšie k haluškám ako slovenský syr ? :)
Tak peknú zelenú sobotu :) !!! (i keď tu to podľa počasia vyzerá skôr na bielu sobotu :))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára