piatok 28. augusta 2015

Moravské svadobné koláčiky

Koláčikové jednohubky :) - aj takto by sa dali charakterizovať tieto vraj pôvodne svadobné koláče, ktoré sa tradične piekli, pečú na Morave a možno aj v iných regiónoch. Neviem o ich pôvode veľa, ale čo viem určite že sú úžasné :) ! Tieto koláčiky sa dajú kúpiť aj v niektorých pekárničkách, každý má svoj recept a každému chutí niečo iné, ja som na recept použila recept na kysnuté cesto od mojej maminky a poviem Vám chutili mi najviac zo všetkých :).


Moravské svadobné koláčiky 
Cesto:
350 g polohrubej múky
150 g hladkej múky
1/2 kocky droždia, alebo 1 sáčok sušeného droždia
1 čajová lyžička prášku do pečiva
5 čajových lyžičiek kryštálového cukru
1 vajce
100 g masla
štipka soli
mlieko
Tvarohová plnka:
400 g tvarohu - hrudkovitý aby nám nevytekal
kryštálový cukor 
1 vajce
mletá škorica
Posýpka:
100 g masla
krupica/ hrubá múka
kryštálový cukor


slivkový lekvár, vajce
miska, varecha, lyžica, vidlička, doska na vaľkanie cesta, valček, pohár/formička na vykrajovanie, papier na pečenie, plech, štetec na potieranie

Postup:
V miske si zmiešame všetky sypké suroviny (ak použijeme sušené droždia tak aj to) pridáme vajce, rozpustené maslo, trochu mlieka a vymiešame varechou, rukou cesto - postupne si pridávame mlieko aby sme si vypracovali vláčne cesto. Ak použijeme čerstvé droždie, rozpustíme si ho vo vlažnom mlieku s cukrom - spravím si kvások a tento prilejeme do sypkých surovín. Cesto dobre vypracujeme, malo by byť redšej konzistencie, ale aby sa nám dalo aj vaľkať. Pokiaľ máme k dispozícii robot tak si cesto vymiešame bez menšej námahy :). Keď máme cesto dobre vypracované necháme si ho na teplom mieste vykysnúť. 


Pokiaľ nám cesto kysne, pripravíme si tvarohovú plnku a posýpku Tvaroh si dáme do misky, pridáme cukor, škoricu (podľa chuti), vajíčko a vidličkou premiešame.
Posýpka: do misky si dáme cukor, krupicu a na kúsky nakrájané maslo, všetko spolu rukou rozmágame (a to doslova). Maslo nám vplyvom teplej ruky zmäkne, tak sa nám to bude dobre miesiť, podľa potreby pridáme cukor/krupicu.Konzistencia by mala byť sypavá.
Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ju na cca 3mm hrúbku. Pohárom, alebo formičkou si vykrajujeme kolieska na ktoré si dáme kôpku tvarohu a zabalíme ho akoby do cesta - do batôžka, poriadne popritláčame prstami a položíme takýto batôžtek na plech vystlaný papierom na pečenie spojenou časťou nadol. 


Koláčiky si pritláčame - roztlačíme - jemne aby sme si nevytlačili plnku. Keď máme plech plný, potrieme si koláčiky rozšľahaným vajíčkom a lyžičkou si dáme na vrch slivkový lekvár a na vrch nasypeme posýpku (môžeme ju tam prstami vtlačiť).
Cesto ktoré nám ostane po vykrajovaní si opäť zmiesime, vyvaľkáme a pokračujeme vo výrobe koláčikov.


Keď máme plech plný dáme si koláčiky piecť. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C, Napísala by som aj čas napr. ja som ich piekla cca 20 minút, no veľmi to závisí od rúry. Treba ich sledovať, keď budú pekné zlatohnedé.



Koláčiky necháme vychladnúť (aspoň trošku) a môžeme sa do nich pustiť :).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára