utorok 3. februára 2015

Perníková bábovka

Chuť perníka so slivkovým lekvárom a čokoládovou polevou to sa mi asi nikdy nezunuje. Či už z obchodu, alebo z jarmoku, hlavne nech je mäkučký, voňavý a šťavnatý :). Keď si ho môžete upiecť doma vo väčšom množstve je to fajn :) môžete sa podeliť a ešte Vám aj kusisko zostane. Recept je inšpirovaný receptom z cukrárne Lidla a trochu prispôsobený mojím chutiam :). Tento bábovko-perník som piekla ako prezent- dezert :) a skutočne mal veľký úspech. Určite ho budem pekávať, nakoľko je to koláč typu - všetko zmiešaj dokopy a upeč. :) Tak poďme nato - tu je perníková bábovka presne ako má byť- voňavá, šťavnatá a domáca:


Voňavá perníková bábovka:

200 g hladkej múky
100 g kryštálového cukru
1 vajce
2,5 dcl mlieka
100 g masla
1 balenie perníkového korenia
1 čl mletej škorice
1 pl slivkového lekváru
2 čl prášku do pečiva
štipka soli

Plnka:
slivkový lekvár

Na potretie:
slivkový lekvár, maslo, čokoláda (na varenie, horká)

bábovková forma, masť na potretie formy, vareška, natieradlo na lekvár, hrniec na polevu a hrniec na vodný kúpeľ




Postup:

Do misky si nasypeme všetky sypké suroviny a dobre ich premiešame a pridáme všetky tekuté ingrediencie :). Všetko veľmi dobre premiešame aby nám vznikla rovnomerná  masa. Môžeme použiť metličku na mešanie.


Vymastíme si formu bravčovou masťou, alebo kokosovým tukom, alebo olejom a premiešanú perníkovú hmotu si vylejeme do formy. 


Pečieme v rúre rozohriatej na 180°C asi 35 minút, stav upečenia si skontrolujeme vpichnutím špáradla - špajdle, pokiaľ je čistá, koláčik je upečený. 
Upečenú bábovku spolu s formou vyberieme z rúry, obehneme po obvode formy nožíkom (čímkoľvek čo nám pomôže oddeliť bábovku od formy), vyklopíme ju na podložku-dosku a necháme vychladnúť.


Vychladnutú bábovku si rozrežeme (podľa výšky sa rozhodneme či na dva, či na tri kusy) a ponatierame si ju slivkovým lekvárom, lekvárom nešetríme :). Natrieme si najskôr spodnú časť, na ňu položíme strednú časť - natrieme slivkovým lekvárom a položíme vrchnú časť bábovky. 
  

Podľa potreby trošku pritlačíme a celý povrch ponatierame lekvárom-samozrejme slivkovým :). Natierame ju lekvárom preto, aby sa nám čokoládová poleva nevpíjala do bábovky.


Vo vodnom kúpeli (hrniec s vodou, ktorý si ohrievame na šporáku a do neho je vložený druhý hrniec v ktorom rozpúšťame čokoládu s maslom) si v hrnci rozpustíme maslo a nalámanú čokoládu a miešame kým sa nám všetko pekne rozpustí. Ponatieranú bábovku si polejeme rozpustenou čokoládou, aby nám postekala aj po stranách. Takto "očokoládovanú" bábovku si dáme stuhnúť na chladnejšie miesto.


Pokiaľ neľúbite čokoládové polevy, môžete si bábovku len natrieť lekvárom a posypať orechmi, kokosom... Ak by ste nemali slivkový lekvár môžete vyskúšať aj iný, ale bolo by dobré ak by bol konzistentne tuhší a kyslastý. 


 Ak poleva stuhne -  hor sa do krájania a chutnania  :) Je naozaj výborná táto perníková bábovka !!! :)


1 komentár: