pondelok 8. decembra 2014

Jogurtový chlieb

Ja a chlieb to je kapitola sama o sebe. Nákup chleba bol vždy hororovým zážitkom (vďaka mne) najmä pre môjho drahého. Pri každom druhu chleba som čítala jeho zloženie, prvotne mi išlo o to či v chlebe nie je rasca, ale keď som si to tak čítala neverila som vlastným očiam čo taký chlieb všetko môže obsahovať. Človek by si povedal však taký chleba to je múka, voda, droždie soľ a je to, ale nakoľko to takto nie je ani z ďaleka rozhodli sme sa piecť si chlieb pekne doma. Nie, nemáme pekárničku na chlieb a ani nepoužívame hotové zmesi na chlieb, ktoré už kúpite bežne v obchodoch, ale nie je to napriek tomu nič zložité. Našim prvým druhom chleba bol chlieb kváskový, ktorý samozrejme pečieme do dnes, ale nateraz zverejňujem recept na veľmi jednoduchý druh chleba, ktorý zvládne každý - CHLIEB JOGURTOVÝ :)



Začiatočnícky jogurtový chlieb


500g hustého smotanového jogurtu 
500g múky T650
tekvicové, ľanové, slnečnicové semienka (alebo ak nechcete nemusíte dať žiadne)
1 čajovú lyžičku soli
1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
nádoba s vrchnákom kde budeme chlieb piecť - ja pečiem v nádobe z varného skla
papier na pečenie, vidlička


Postup:

Všetky sypké časti spolu so semienkami si zmiešame v miske s vidličkou. Treba si zapamätať že koľko máme jogurtu toľko dávame múky, môžeme si namiešať múku aj s celozrnnou, alebo s otrubami, ale množstvo treba dodržať. 


Keď máme sypké časti zmiešané, pridáme jogurt a premiešavame kým nemáme všetko rovnomerne zmiešané. Hmota je lepkavá a nevyzerá ako klasické chlebové cesto, ale tak to má byť :). 


Nádobu v ktorej budeme chlieb piecť si vystelieme papierom na pečenie a vyklopíme si do nej cesto z misy v ktorej sme ho zmiešavali. Rúru si necháme vyhriať na 250°C a vložíme do nej zakrytú nádobu aj s cestom a pečieme 25 minút. Po uplynutí tohoto času si stiahneme teplotu na 180°C a pečieme opäť 25 minút a nakoniec nádobu odokryjeme a pečieme 20 minút pri teplote 200°C. Samozrejme sledujeme v poslednej fáze chlieb aby sme ho nespálili (závisí všetko od našej rúry). My pečieme v režime horný a spodný ohrev (bez ventilátora). Po upečení, chlieb z nádoby vyklopíme, stiahneme papier na pečenie a necháme voľne vychladnúť. 


Tento chlebík nájdete určite na internete v rôznych obmenách, nám sa osvedčil tento veľmi jednoduchý a nenáročný recept. Tak do-pečenia priatelia :) !

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára