štvrtok 18. decembra 2014

Nepečené sladkosti :)

Pred niekoľkými rokmi som sa rozhodla najbližším priateľom rozdávať počas Vianoc niečo osobné čo som sama vyrobila. Rozhodla som sa vyrobiť niekoľko typov sladkých nepečených bonbónov, ktoré som balila do papierového košíka a celé som to zabalila do celofánu. Každý takýto košíček bol previazaný mašľou a označený menovkou obdarovaného, ktorým bolo medovníkové srdiečko na ktoré som zdobiacou hmotou napísala meno. No poviem Vám moje predstavy o realizácii boli silno romantické, že však pohoda to dám. No jasné že som to dala, ale to bolo prvý a posledný krát :). Vybrala som si päť typov - kávové zrná (mini rozmer), gaštanové štvorčeky, kokosové guľky, niečo čokoládové, orieškové a najväčší masaker - kornútky z bielej hmoty plnené čokoládovým horkým krémom. Všetky tieto cukrovinky boli mini rozmerov a bol to fakt zaberák. Obrovským zadosťučinením mi boli reakcie mojich priateľov ktorí sa z takýchto darčekov skutočne potešili (naša milá susedka sa dokonca dojala k slzám :)). Musím Vám povedať, že sa všetci jednohlasne  zhodli že tie biele kornútky s horkou čokoládovou plnkou boli fakt perfektné - nabudúce ich môže byť aj viac. Som ich hneď uviedla do obrazu, že zabudnite na kornútky - nebudú, proste nikdy !!! A ani neboli a zatiaľ sa na ne ani nechystám - takže nebude to dnes o  ich :) (dodnes si pamätám na tú odporne lepkavú snehobielu hmotu ktorú som len, lenže nevyhodila z okna.
Tento rok som nepečené cukrovinky urobila pri príležitosti Mikuláša. Inšpiráciou mi bol recept Chez Lucie ktorej "čokoládové lanýže" mi vohnali slinky do úst a musela som ich hneď vyskúšať a druhou inšpiráciou mi bolo gaštanové pyré ktoré som mala vlastnoručne urobené :) (to je kapitola sama o sebe). Takže dnes "len" dva druhy :).



Čokoládové kopčeky

200 g 70% čokolády
100 ml šľahačkovej smotany
25 g masla
2 lyžice Amaretta (my sme dávali trošku viac :))
sekané orechy (na obalenie kopčekov)

Postup:

Rozlámanú čokoládu si vložíme do misky (odporúčam do skla, aby sa dala v prípade potreby nahriať nad parou). Smotanu s maslom si privedieme do varu (opatrne aby nevykypela) a vylejeme na čokoládu, miešame (najlepšie stierkou) až kým sa čokoláda nerozpustí (v prípade potreby nahrejte nad parou, až kým sa čokoláda neroztopí). Ak máme všetko roztopené a dobre premiešané vlejeme Amaretto zamiešame a dáme vychladnúť (zakryté-aby nenapáchlo) do chladničky. Ja som to najprv dala na balkón- bolo chladno a potom som to šupla rovno do mrazničky (len kým to stuhne). Priznám sa nevedela som ako na ne, tak som si zo stuhnutej hmoty lyžičkou vylamovala kúsky vo veľkosti bonbónov a obaľovala  ich v sekaných orechoch. Skúšala som ich spočiatku rukami tvarovať do akýchsi guličiek (neodporúčam-čokoláda sa rýchlo topí) takže mi z toho vychádzali rôzne tvary, čo vôbec nevadí. 
V pôvodnom recepte sa dovnútra kopčekov vkladala ešte kandizovaná pomarančová kôra - vynechala som - kôru nemusím.
Tieto čokoládky :) si skladujte v chladničke. 



Gaštanové guličky

250 g gaštanového pyré (1 kocka) 
100 g piškót pomletých na strúhanku
trošku rumu :)
25 g masla
čokoláda (na polevu) 


Postup:

Príprava je veľmi jednoduchá, v miske si roztlačíme pyré vidličkou, prisypeme strúhanku z piškót a vymiešame hmotu, podľa potreby pridáme rum :). Hmotu stlačíme do bochníka a zabalenú do fólie ju vložíme na 20 minút do mrazničky. Nad vodným kúpeľom (nad parou) si v nádobe roztopíme maslo s čokoládou na polevu.


 Hmotu si vyberieme z chladničky, vybalíme z fólie a z hmoty si tvarujeme rovnomerné guličky - dlaňami :). Guličky si položíme na vidličku a nad nádobou s čokoládovou polevou ich pomocou lyžičky celé polievame polevou. Poliate guličky si ukladáme na mriežku kde nám čokoláda stuhne.


Veľkou výhodou je ak je gaštanová hmota chladná - čokoláda nám na guličkách rýchlejšie stuhne. Guličky tiež držíme v chladničke. 


Tak hor sa do výroby vlastnej bonboniéry :) ! 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára