streda 10. decembra 2014

Slaninové špirály

Pridávam na môj blog aj niečo až primitívne jednoduché (v dobrom slova zmysle), ale veľmi efektné a chutné. Tieto tyčinky sú ideálne k vínku, len tak na zahryznutie keď čakáte návštevu a zaručene sa rýchlo minú, ak ovšem nie ste vegetariáni: :). Nie je to žiadne hogo - fogo varenie - pečenie, ale však aj takéto šup - šup recepty  treba šíriť a sem tam urobiť a keďže sa nám blíži Silvester - tak nech sa páči vyskúšajte :).




Slaninkové špirálky

lístkové cesto (ja robievam z 2 balíčkov)
prerastená slanina nakrájaná na veľmi tenké plátky 
vajíčko
sezamové semienka, alebo niečo na posypanie - čo kto ľúbi :)
trochu hladkej múky na posypanie dosky
doska na vaľkanie cesta, valček, krájač/nožík, štetec na potieranie tyčiniek vajíčkom, plech, papier na pečenie



Postup:


Na pomúčenej doske si vyvaľkáme lístkové cesto na tenko (snažíme sa vyvaľkať cesto do štvorca, obdĺžnika, najdôležitejšie je aby sa nám po preložení cesto prekrylo), samozrejme čo nám cesto dovolí, aby sme ho ešte z dosky aj odlepili :). 


Na polovicu cesta si poukladáme plátky slaniny (vedľa seba) a preložením cesta slaninu prekryjeme (vlastne ju schováme do cesta). Takto preložené cesto rukami (dlaňami) dobre popritláčame  aby sa nám spojilo. 


Vezmeme si krájatko a nakrájame si cesto na cca 2 cm široké a asi 15 cm dlhé pásiky (samozrejme môžu byť aj úplne iné rozmery :)). Pásik si chytíme za konce a otočením koncov na opačnú stranu si z tyčinky spravíme špirálku (dosť blbo sa to opisuje - viď obrázky) . 


Plech si vyložíme papierom na pečenie a špirály si naň ukladáme. Keď máme plech zaplnený, tyčinky potierame vajíčkom a posýpame sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre 200°C cca 10 minút. Ja som piekla na dvoch plechoch súčasne na programe teplovzdušné pečenie. Je potrebné si to sledovať - pečenie sa môže líšiť v závislosti od Vašej rúry.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára