nedeľa 14. decembra 2014

Pečené zemiaky trochu inak

V zimných mesiacoch sme často pekávali zemiaky v rúre. Klasické nešúpané zemiaky poukladané v rúre, ktoré sme jedli s maslom a cibuľkou, posolené a horúce. Ja som ich ľúbila zapíjať kefírom alebo kyslým mliekom. No proste mňam :).


Recept na trošku iné pečené zemiaky mám už dávno od mojej kamošky. Väčšinou som ich na rozdiel od klasických pečených zemiakov robievala v lete a k nim podávala zeleninové šaláty, alebo rôzne jogurtové dipy. Keď neviete čo na večeru ponúkam tento zemiakový recept - vyskúšajte uvidíte.

Trošku iné pečené zemiaky
zemiaky
bravčová slaninka - prerastená
soľ
koreniny-bylinky
masť
plech, nožík


Postup:

Pokiaľ budete robiť tento recept z nových zemiakov, nemusíte ich ošúpať, pokiaľ zo starších, ošúpte si ich. Ošúpané zemiaky  si rozkrojíme na polovicu a na reznej strane si zemiak narežeme  (zarežeme do zemiaku do 2/3) - poprípade si do neho vyrežeme malý klin. Slaninu si nakrájame na plátky (prípadne si kúpime už plátkovanú slaninu) a do výrezu v zemiaku si plátok vložíme - napasujeme :). Odporúčam napchať do zemiakov čo najviac slaniny :) - dosť sa nám totiž pri pečení spečie. Vôbec Vás nemusí trápiť vizuálna stránka, že slanina trčí všade inak, alebo sa vám zemiak prelomí (proste ho len priložte k sebe), výsledok bude chutný :). Plech na pečenie si vymastíme masťou a zemiaky so slaninou si staviame slaninou dole (na plech). Keď máme plech plný, alebo už nemáme čo ukladať :), zemiaky si potrieme masťou, olejom (aby sa nám na nich držala soľ a bylinky) a posypeme soľou a ľubovolným korením, alebo bylinkami. Zemiaky pečieme v rúre na 180°C až do upečenie - závisí od kvality a veľkosti zemiakov. Je dobré ak majú zemiaky približne rovnaké rozmery aby sa nám upiekli rovnomerne.


Slaninka sa nám na plechu upečie do chrumkava a dá zemiakom výbornú chuť. Pri jedení si k nim môžete spraviť cesnakový dip (jogurt, cesnak, soľ), alebo zeleninový šalát. Výborná večera keď Vám dochádza fantázia :).



1 komentár: