sobota 8. novembra 2014

RETRO - Paštéty

Dnes tématicky pridávam predslov ku kapitole Paštéty ktorý bol uverejnený v Slovenskej ľudovej kuchárke pre každý stôl z roku 1943. Zaujal ma aj uvedením receptu na zmes korenín do paštéty. Takže toto o paštétach napísali pred vyše 70 rokmi (neupravovaná verzia) : 

"Paštéta z mäsa a pečienky je veľmi chutný a ľahko stráviteľný pokrm, ktorý sa podáva na večeru s čajom, alebo na slávnostnejšie príležitosti ako predkrm, zdobený aspikom alebo majonézou, ale znamenite chutí aj ako obyčajná pomazánka miesto masla na desiatu alebo výlety. Kto častejšie pripravuje paštétu, môže si do zásoby vopred pripraviť paštétové korenie, ktoré sa odloží do téglika, aby aróma neunikla. Potlčte 10 zrniek nového korenie, 2 bobkové listy, 6 hrebíčkov, trochu tymiánu a majoránu, 2dkg bieleho korenie, 1 dkg rasce (kmínu),  niekoľko borievok a sušená kôrka z pol citróna. - Z tohoto paštétového korenie sa dáva podľa potreby do paštét, alebo môže sa ho použiť aj k divinovým omáčkam."

Vyskúšajte a dajte vedieť ako táto zmes korenín funguje :).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára