štvrtok 27. novembra 2014

Makové šúľance

No neznie to krásne slovensky? Makové šúľance. Skvelé sladké jedlo so zemiakového cesta, ktoré môžem jesť donekonečna a podľa mňa sa ním nedá prejesť. Babička vždy varila sladké v piatok, vtedy sa nesmelo jesť nič z mäsa. Takže piatňajší obed to bola nijaká sýtejšia polievka-kyslá zemiaková, šošovicová, fazuľová a sladké druhé jedlo - šúľance, perky, palacinky, parené buchty, šišky, dolky, slíže. Jooj piatky boli skvelé :). Babička nás samozrejme ako deti vždy zapájala do varenia a my sme to vďačne prijímali, ku kuchynskej linke nám priložila šamlík a už sme spolu s ňou miesili, krájali, šúľali, natierali, obracali. Šúľance robí aj moja mamina a robím ich aj ja a robiť ich budem lebo ich milujem.


Naše skvelé makové šúľance:

8 uvarených zemiakov v šupke
polohrubá múka
štipka soli
1 vajce (nemusí byť)
mak
cukor


Postup:
Deň predtým ako chceme robiť šúľance si uvaríme zemiaky v šupke. Vyberáme si zemiaky približne rovnakej veľkosti aby sa nám uvarili rovnomerne. Uvarené zemiaky zlejeme a necháme do druhého dňa vychladnúť (je to naozaj overené, zemiaky sa nám nebudú lepiť keď sú dokonal vychladnuté). 



Na druhý deň si zemiaky ošúpeme a nastrúhame na struháku - jemné rezančeky a prisypeme múku, môžeme pridať vajíčko a štipku soli a zmiešame dokopy do polomäkkého cesta. Múku pridávame opatrne a vypracujeme nelepkavé cesto. 


Cesto si sformujeme do valčeka a nožíkom odkrajujeme úzke pásiky, ktoré si vystretou dlaňou a miernym tlakom tvarujeme do šúľancov na pomúčenej doske. 



Šúľance varíme v jemne posolenej vode pokým nám nevyplávajú na povrch vody (ja po vyplávaní počkám kým sa zapení voda a potom ich scedím). 


Šúľance podávame s mletým makom, posypané cukrom a poliate rozpusteným maslom. A jeme pokiaľ máme čo :).






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára