nedeľa 12. októbra 2014

Jablkové variácie - časť I.

Krkovička na jablkách

Jabĺčka na jeseň - to je silná motivácia na rôzne sladko-slané kombinácie. Jablká sa nemusia nutne skloňovať len v koláčovej úprave, ale úžasne nám dochutia mäsko. Receptík ktorým prispievam mám od maminky a veľmi mi chutí (úprimne som naozaj nevidela na vlastné oči nikoho komu by nechutilo). Bravčová krkovička sa nám podsúva v súvislosti s tradičným českým vepřom, knedlom a ešte aj zelom :) ,ale tento receptík dáva krkovčke iný rozmer. V mojom prípade výrazne posunul krkovičku na rebríčku  mnou kupovaného mäska. Ako je vidno na kresbe krkovičky- je to mäsko prepletené tukovými žilkami, táto skutočnosť mnoho ľudí odrádza, nakoľko neľúbia "mastné mäso". Musím sa však za krkovičku prihovoriť, nakoľko tukové bunky sú nositeľom chuti mäsa a aj šťavnatosti. Ak by ste tento recept skúsili s iným mäskom, výsledok už  nebude to pravé orechové (krkovičkové :) ). 


Krkovička na jablkách 

bravčová krkovička
masť (zo včerajška :) )
2 ks cibule
6-7 jabĺčok
soľ, červené (čierne) korenie
červené víno
rozmarín 
hrniec s pokrievkou, ktorý môžete vložiť do rúry 
bez následkov


Krkovičku si nakrájame na plátky (také pekné nie príliš tenké) a každý plátok po obvode ponakrajujeme (aby sa nám mäsko nekrútilo) a jemne naklepeme (stačí nožom- ja to robím opakom čepele) nevyrobte si z toho tenké plátky nech je do čoho zahryznúť :). Nakrájané, naklepané mäso osolíme a okoreníme (používam červené korenie- viac mi chutí, ale  môžete použiť aj klasické čierne korenie, ale melte si ho priamo- nekupujte mleté lebo to už nie je ono). Takto na- korenené, -solené si nechajte na kope a očistite si cibuľu a jabĺčka. Zapnite si rúru na 200 °C.















Cibuľku si nakrájajte na kocky- nemusí byť úplne na jemno. Jabĺčka si ošúpeme, vyberieme jadrovníky (toto slovo mi dalo fakt zabrať:) ) a nakrájame jabĺčka na mesiačiky. 



Hrniec si dáme na šporák, rozpálime v ňom masť a opekáme (zaťahujeme)  narýchlo naše plátky z jednej, druhej strany a zatiahnuté mäsko ukladáme do rajničky ktorá sa dá prikryť. Keď  je všetko mäso pozaťahované (uložené v rajničke s vrchnákom) do hrnca a do výpeku, ktorý nám vznikol po opekaní mäsa, si šupneme nakrájanú cibuľku a pražíme ju.

 

Keď je klasicky sklovitá prihodíme jabĺčka, mäsko a pridáme  rozmarín (dve halúzky) a asi 2 dcl červeného vínka (plus, mínus :) poznámka: ak ste abstinent - nebojte sa, alkohol sa v tom teple odparí, ak Vám vínko nevadí: nelejte tam celú fľašu, alebo aspoň dbajte aby vám to mäsko z toho vínka trčalo a keďže sa alkohol aj tak odparí, vypite ho radšej k večeri :) ). 


Hrniec prikryjeme a šupneme do vyhriatej rúry(200°C) na 50 minút. V tomto čase si môžete vyrobiť prílohu (ak chcete), výborne sa hodí ryža, ale aj pyré zemiaky.


Po uplynutí času si zoberieme vidličku a rukavicu - z hrnca si zložíme pokrievku a dáme ju mimo dosah (pozor! je šialene horúca- osobná skúsenosť a spálené prsty keď som ju asi po 5 minútach chcela odložiť zo šporáka). Vidličkou môžeme skúsiť tuhosť mäska (pokiaľ nemáte krkovičku zo zakladateľky prasačieho rodu už by sa po tejto dobe mala pomaly rozchádzať). V hrnci máte asi dosť šťavy, môžete ju ešte trošku zredukovať - nechajte mäsko ešte asi 10 minút v rúre (tú už možete vypnúť- to teplo postačí).  




Hmm tá šťava je úžasná, rovnako ako tá vôňa ktorú cítite. 
Krkovičku si naberte a pridajte si tie jemnučké pečené jabĺčka ktoré sú z polovice rozpadnuté- to je chuť! 
Tak dobrú chuť a neprejedzte sa :) .
P.S. Aj drahému chutilo :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára