pondelok 27. októbra 2014

Mrkva na druhú, alebo Mrkvové chrupky a mrkvovo-jablková šťava


Sychravé jesenné ráno si súrne vyžaduje farebné oživenie. Kombinácia mrkvy s jablkami a kúskom citróna  k sebe výnimočne pasuje (teda aspoň pre mňa určite) :). Takýto ranný fresh :) mi pripravil dnes ráno môj drahý (teda nám pripravil) :). 



Mrkvu sťaby zeleninu uznávam jedine v surovom stave, teda v chrumkavom stave (môže byť aj tepelne upravená, ale musí byť chrumkavá). Varená mrkva je vraj omnoho zdravšia, a čo ja viem čo ešte sa o nej hovorí, ale táto krásna zelenina mäkká ako blato? To si mrkva podľa mňa naozaj nezaslúži. Dnes pridávam recept, mnou mimoriadne cenený , nakoľko nám ho pekávala a pekáva maminka. Recept na mrkvové chrupky je akýmsi naším rodinným striebrom - to sa síce nerozdáva, ale podelím sa s Vami oň  :). Recept je veľmi jednoduchý, ale efekt je úžasný.





Mrkvové chrupky mojej maminky

500 g hrubej múky
250 g strúhanej mrkvy - surovej !
250 g masla
slivkový lekvár (drahí rodičia navarili)
štipka soli
Na obalenie: vanilkový cukor, práškový cukor
strúhadlo, doska na vaľkanie, valček, nožík, alebo radielko (to je také koliesko vrúbkované na paličke :)), lyžička 





Postup:
Mrkvové chrupky sú také perfektné, že ich robím z 1 a pol dávky (uvedený rozpis je na 1 dávku).
Mrkvu si umyjeme,ošúpeme a postrúhame na jemnom struháku (to sú tie jemnučké rezančeky) - kľudne to zverte silnému členovi vašej domácnosti - bude to raz dva :) (vďaka drahý). Mrkvu si dajte strúhať priamo na dosku kde budete cesto spracovávať prisypte si k nej múku pridajte maslo, štipku soli. 


Teraz je to len o miesení - všetky suroviny spolu pekne rukami zmiešajte do jednoliateho cesta. Je veľmi dôležité miešať cesto rukami, ako sa maslo teplom našich rúk rozpúšťa miesi sa nám to stále lepšie a lepšie. V podstate nejde ani tak o nijaké mega miesenie - ide len o to aby ste si vymiesili takú homogénnu hmotu (čiže to všade má vyzerať tak isto :)). 


Keď už to máme - ide sa valkať. Ja si vždy cesto rozdelím na menšie časti aby som sa nestresovala, že sa mi to nezmestí na dosku. Takže si vezmeme cesto veľkosti, ktorú bez stresu na raz zvládneme a rozvaľkáme ju na tenký plát. 


Pri vaľkaní si cesto pomúčujeme podľa potreby, prípadne podsypávame, otáčame - no proste dbáme o to aby sa nám náš plát neprilepil k doske. Po vyvaľkaní si cesto rozkrájame na štvorce (veľkosť nechám na vás) nožíkom, alebo radieľkom. 


Na každý štvorec do stredu dáme kôpku slivkového lekváru (lekvár by mal byť slivkový alebo veľmi tuhý, aby vám pri pečení z chrupky nevytekal), štvorec preložíme na šatôčku a špičku pritlačíme.


Chrupky si ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Postupne spracovávame všetko cesto (teda ak ste na začiatku machersky nevyvaľkali všetko) :). Chrupky pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 25 minút. 


Upozornenie: chrupky nám vôbec nezmenia vzhľad, ako ste si stihli všimnúť už pri výrobe majú farbu a keď ich upečiete nijak zásadne sa nezmenia, teda pokiaľ nepečiete na otvorenom ohni, alebo vám nevytečie lekvár. Takže nespoliehajte sa na to, že však uvidíme kedy budú hotové - nie, nie tu to nefunguje. Drobná rada mojej maminy - keď si si nie istá - podvihni chrupku a spodok by mal byť jemne hnedý. Ale povedzme si to úprimne za 25 minút to už predsa musí byť! :) Ak to už teda je (von z rúry) ešte nie je celkom hotovo. 


Do mištičky si nasypeme práškový cukor ktorý si zmiešame s vanilkovým cukrom a ešte horúce chrupky v miske vyváľame - musia byť celé ocukrené- pekne do biela. Takéto chrupky si jemne oklepeme a ukladáme na tanier, podnos, do misky.... Chrupnime si zdravej mrkvy :) !








1 komentár: