sobota 25. októbra 2014

Šampiňónová krémová polievka

Nepatrím k veľkým fanúšikom polievok, jedine ak sa jedná o pár mnou obľúbených, poväčšine krémových polievok. Väčšina ľudí tvrdí, že niet nad dobrý mäsový vývar - toto pre môj organizmus ostáva tvrdením nepochopiteľným, nakoľko môj žalúdok reaguje presne opačne než by sa očakávalo. Vždy po konzumácii vývarov pociťujem pocit absolútneho preplnenia žalúdka - a to už po pár lyžičkách. Nemusím (jesť) = nevarím(drahý by si dal). Zato hríby môžem konzumovať v akejkoľvek forme- nakladané na kyslo, sušené do kapustnice či omáčky, perkeltované, ako hríby pod mäskom, na pizzi a aj v polievkach. Môžu to byť úžasné lesné huby ako dubáky, masliaky, kozáky, kuriatka, ale samozrejme aj bežne dostupné počas celého roka ako sú hliva a šampiňóny. Vďaka-Bohu za našich domácich pestovateľov hríbov, ktorí na trhu ponúkajú svoju hubovú úrodu ! :) Tento rok bol bohatý na hríby aj v lesoch, všetci to hovorili, ja som sa žiaľ do lesa tento rok nedostala :(. I keď sa občas(často) v lese stratím (to naozaj) veľmi rada chodím hľadať a zbierať hríby. Tentokrát si to vynahrádzam hlivami a šampiňónmi aj keď ženičiek ponúkajúcich na trhu aj lesnú úrodu bolo tiež ako maku (to už nie je celkom ono). Nabehla som dnes na trh a nakúpila a hneď aj spracovávala, takže tu je jeden hríbový - teda skôr jedna hríbová -Šampiňónová krémová polievka.


Šampiňónová krémová polievka

1 kg šampiňónov (ja mám rada poriadnu hríbovú)
2 väčšie cibuľe
4 zemiaky
500 ml kyslej smotany
masť a aj maslo
soľ, bobkový list, korenie
hrniec, nožík, ponorný mixér, panvica, varecha 
sitko, doštička na krájanie

Postup:
Umyjeme si šampiňóny a dáme ich odkvapkať na sitko.
Teta predavačka hríbov dnes jednu pani upozorňovala
aby hríby v žiadnom prípade nešúpala, nakoľko práve
vrchná "šupka" na hríbikoch je práve nositeľom ich vône
a chute! Takže nešúpať, len očistiť od hliny a opláchnuť, nenamáčať, aby vám nenasali vodu ako špongia.

Kým nám šampiňóny odkvapkávajú na sitku očistíme si cibuľu a zemiaky. Odložíme si na bok asi 6 ks hríbikov. Cibuľku nakrájame na kocky, rovnako aj šampiňóny a zemiaky (nemusíme dbať na estetickú stránku tvarov nakoľko to všetko v poslednej fáze rozmixujeme), odporúčam menšie kúsky aby sme to nemuseli dlho variť. 
Do hlbšieho hrnca si dáme bravčovú masť (alebo tuk podľa vášho výberu), keď sa nám rozpáli pridáme cibuľku a opekáme do sklovita, pridáme hríby, zemiaky, bokový list, pomelieme korenie, osolíme, podlejeme vodou (aby boli hríby tesne ponorené) prikryjeme pokrievkou a varíme. Doba varenia závisí od času v akom sa nám uvaria zemiaky. Keď máme zemiaky uvarené, odstavíme polievku zo šporáka a vylovíme si z hrnca bobkový list. Vezmeme si ponorný mixér a rozmixujeme obsah hrnca na kašu, pridáme kyslú smotanu, premiešame mixérom (môžeme doriediť aj mliekom - závisí od toho ako hustú polievku chceme uvariť). 


Postavíme polievku späť na šporák a prevaríme ju ( v tejto fáze ju ešte môžeme dochutiť-osoliť). Kým nám polievka prechádza varom, využijeme tento moment :) a vezmeme si naše odložené hríby (tých 6 ks) a nekrájame ich na plátky.


Na panvici si rozpustíme maslo a keď sa nám rozpustí šupneme naň hríby (nakrájané na plátky) a opekáme ich, keď sú jemne opečené osolíme ich.


Hríbiky počas opekania otáčame  aby sa nám pekne opiekli- robíme si z nich také hríbové čipsy :). Nezabúdame medzi tým na polievku ! :)


Keď sú hríbové čipsy hotové a polievka uvarená, naberieme si polievku do taniera/tanierov (podľa počtu členov domácnosti) a na vrch dáme naše hríbové čipsy.



Dobrú chuť - tie čipsy tomu dajú ten správny šmrnc ! :)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára