pondelok 20. októbra 2014

Jablkové variácie - časť III.

Jablká v župane ako som ich nepoznala

Recept na takéto županové jabĺčka som si priniesla, rovnako ako rehabilitované pirohy http://varenapecena.blogspot.sk/2014/10/pirohy-ako-som-ich-nepoznala.html, z návštevy rodinky môjho drahého. 
Prvý krát som ich pripravovala kamarátom na obed ako dezert. Všeobecne sa nebojím skúšať prvý krát recepty keď varím-pečiem pre návštevníkov, nemám obavu že by sa mi niečo nepodarilo - nakoľko verím v šťastie začiatočníka :). Zatiaľ mi to vychádza :) - uvidíme do kedy :). 
Mamina nás vždy učila, že nič sa nemá vyhadzovať, pokiaľ sa niečo nepodarí vždy sa dá nájsť spôsob ako z toho urobiť niečo iné a jedlé :). Tieto jablká sa mi podarili vždy takže nebolo čo naprávať, nakoľko podľa môjho názoru nie je čo pokaziť :). 
S receptom sa dá narábať podľa vašej fantázie a chute.

Jablká v župane - verzia II.

8 ks  jabĺk
lístkové cesto (kúpené - toto bolo 400 g)
vlašské orechy
lekvár (podľa vašej chuti), alebo hrozienka, alebo ovocie
vajíčko na potretie
mletá škorica
doska na vaľkanie, vyberač jadrovníkov, nožík, papier na pečenie

Postup:


Jablká si poumývame, vyberieme jadrovníky (jabĺčko musí ostať v celku - len si vyberačom vyberieme jadrovník) a ošúpeme ich. 



Lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 2-3 mm (viď obráštek :)) - nie tento tu.


Vlašské orechy - jadrá si nasekáme, nemelieme! len nasekáme. Pokiaľ orechy uskladňujete v chladničke, alebo mrazničke ako ja, tak si ich pred sekaním prehrejte na panvici - budú sa lepšie sekať a krásne voňať. Sekané orechy si premiešame s lekvárom aby nám orechy a lekvár tvorili rovnomernú masu. 



Jablká si posypeme škoricou, alebo ich v škorici pováľame (pokiaľ škoricu neľúbime nemusí byť). 
Vyvaľkané cesto si nakrájame na štvorce - také veľké aby sa nám do nich jablko podarilo úplne zabaliť. Ja si jabĺčka na cesto kladiem, keďže každé má inú veľkosť a tak si vykrajujem štvorce. Jablko položené na vykrojenom štvorci si naplníme (do otvoru po jadrovníku) orechovo- lekvárovou zmesou a zabalíme do cestového štvorca. 


Vyrábame si balíčky, aby boli jablká úplne zabalené. Takto ožupanované jablká kladieme na plech s papierom na pečenie a potierame ich rozšľahaným vajíčkom.
Jablká pečieme vo vyhriatej rúre 180-200°C asi 20 minút. Dĺžka pečenia závisí od rúry - sledujte si farbu cesta na jabĺčkach, aby boli pekné zlatisté (pekne opečené, žiadne černuľe :)). 
Jablká odporúčam podávať rozkrojené - sú silno fotogenické tak nech si to hostia a aj my užijeme :).



Oslaďte si deň :)!  Jablká a orechy - jesenná kombinácia ako lusk ! :)



P.S. Jablká si môžete v podstate plniť čím chcete- mandle, hrozienka, sušené ovocie, čerstvé ovocie, rovnako si ich môžete pocukrovať, pomedovať alebo zajedať vanilkovou zmrzlinou či šľahačkou - no nie je to úžasné ? :)


2 komentáre:

  1. Veľmi zaujímavé. Toto vyskúšam určite. Mám ale obavy - tie jablká sa tiež upečú?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno jabĺčka sa upečú, no nie sú úplne zmäknuté, ale veľmi chutné.

    OdpovedaťOdstrániť