streda 15. októbra 2014

Jablkové variácie - časť II.

Jablká v župane ako som ich poznala


Sladučké jablká v župane tak toto bola forma v akej som jablká dokázala jesť kedykoľvek. Väčšinou sa robili namiesto koláča a ak sa neodhadlo množstvo cesta robili sa donekonečna (takmer :) ). Rovnako ako ich robíte donekonečna tak sa ich neviete dojesť, vždy keď idete okolo musíte si z nich zobrať. A keď si zoberiete jeden kúsok tak si hneď chcete zobrať ďalší -čisté jablkové perpetuum mobile :). Aj keď je výroba týchto jabĺčok naozaj "sýta" prácička, mamina nám ich robila každoročne v sezóne jabĺk. Smiali sme sa, že za ten rok zabudla čo je to za robota :). 
Vyskúšajte a určite si pochutíte. A za rok zas ... :) 

Jablká v župane - verzia I.

jablká 
2 vajíčka
hladká múka 
2 dcl mlieka
cukor, 
štipka soli, 
škoricový cukor/škorica,
masť/olej
nožík
lúpač na jablká
vyberač jadrovníkov
miska
panvica
vidlička


Postup:

Z vajíčok, múky, mlieka, cukru a štipky soli si spravíme hustejšie palacinkové cesto. Jablká si umyjeme, ošúpeme a vyberieme jadrovníky (ak máte vyberač - tak je to jednoduché, ak nie - nič sa nedeje zvládnete to v pohode aj s nožom). 


Takto upravené jablká si nakrájame na 1,5 cm (netreba premeriavať :)) hrubé kolieska (aj v tejto fáze môžeme vyrezať jadrovník). 




Na panvici si rozohrejeme olej/masť (niečo čo je vhodné na vyprážanie, ja som použila klasiku - bravčovú masť z vlastnej produkcie  http://varenapecena.blogspot.sk/2014/10/mast-oskvarky.html



Nakrájané jabĺčka vidličkou vkladáme do cesta, jemne necháme odkvapkať a vkladáme do vyhratej masti a vyprážame z jednej a z druhej strany do farby palaciniek :). Jablká v župane ukladáme na papierové obrúsky aby sme vysali prebytočný tuk, potom ukladáme na tanier a posýpame škoricovým cukrom. 


Nehádžte si viac jabĺk do cestíčka pred vyprážaním- šťava z jabĺk vám rozriedi cesto a vy budete mať dojem, že vám cesto pribúda :). Skúste ich - raz ročne to zvládnete (aj váš žalúdok):)

Dobrú chuť !






1 komentár:

  1. Robím to už mnoho rokov. Sú skutočne perfektné. A nie len jedlé, ako píše autorka, ale nedá sa im odolať až dovtedy, kým nie sú zjedené. A skúste i ich uložiť na tanierik a dať na to šľahačku alebo kyslú smotanu. Neskutočné.

    OdpovedaťOdstrániť